Misteriozne i moćne

05.07.2011. // Kategorije: Moda Stil Saveti za mlade

Lepotu treba primetiti, shvatiti i razumeti. Značenje te reči se godinama menjalo, i uvek će. Ipak, neki "zakoni lepote" uporno prevazilaze svoje vremenske okvire.
Mnogi se i danas slažu da su žene najženstvenije i najlepše izgledale u periodu između 30-ih i 50-ih godina proteklog veka. Bilo je to i zlatno doba Holivuda, pa ne iznenađuje činjenica da je svaka žena želela da izgleda poput omiljene joj filmske zvezde.


Poslednjih godina taj "zlatni" stil oživeli su brojni modni stvaraoci, navodeći ga upravo kao jedan od svojih favorita. Šminka, oblik frizure, kroj odeće.... imali su samo jednu svrhu – da istaknu ono što je na ženi najlepše. Ima li boljeg trenutka, od venčanja, da sve ono, čime inače plenite, akcentujete na krajnje prefinjen i otmen način?


Sveopšti trend tih “zlatnih” godina bio je glamur, u svom punom sjaju. Mnogima će prva asocijacija biti platinasto plavi uvojci Džin Harlou, dok će se drugi prisetiti raskošnih lokni crvenokose Rite Hejvort. Ipak, frizura koju su žene najviše kopirale bila je ona koju je nosila Veronika Lejk. Poluduga, plava kosa, sasvim nežno “prelomljena”, koja joj je, zaklanjajući deo lica, davala seksipilan, misteriozan i moćan izgled. Treba li spomenuti da je upravo tako želela da izgleda svaka žena?
U generalnom smislu, frizure su tih godina postale mnogo ženstvenije nego deceniju ranije. Nezi i oblikovanju kose se poklanjalo puno pažnje.
Blago talasasta kosa se nosila puštena ili pokupljena u neobaveznu punđu, sa par uvojaka koji su slobodno padali, na suptilno-zavodljiv način. Frizurom je trebalo istaći vrat i fino oblikovana ramena.


Kosa je morala da bude zdrava, glatka, visokog sjaja. Bilo je to jedno od “zlatnih” pravila.
Tih godina i muškarci i žene su počeli mnogo više pažnje da posvećuju svom izgledu, pa se vodilo računa o ishrani, nezi lica i tela...
Kako su modni trendovi propagirali otkrivena ramena, žene su nastojale da održe svoje ruke zategnutim i fino oblikovanim. Po prvi put u istoriji, pripadnice lepšeg pola su počele da koriste lakše tegove kako bi oblikovale mišiće. Podjednako su vodile računa i o izgledu svojih nogu pa su formu održavale hodanjem ili trčanjem uz stepenice.
Šminka je i dalje bila izražajna ali ne toliko naglašena kao tokom 20-ih godina. Bilo je i onih žena koje, u nastojanju da postignu izgled “devojke iz komšiluka”, nisu ni koristile šminku, ili su stavljaljale tek nešto malo rumenila i karmin.
“Aristokratski” svetla koža nije više bila toliko moderna kao prethodnih godina; akcenat je bio na prirodnoj boji.
Najistaknutiji “detalj” na licu bile su usne. Omlijena boja karmina je i dalje bila “krv” crvena.
Ženstvenost, koja je bila osnovno pravilo stila, naglašavana je na sve moguće načine. Skraćivanjem pantalona i vezivanjem košulja, isticali su se struk i noge. Koko Šanel je kreirala odeću koja je pre svega bila udobna, a u isto vreme Elsa Skjapareli je izmislila “malu crnu haljinu”. Na modnoj sceni se pojavio i Kristijan Dior koji je vrlo brzo stekao veliku naklonost “novih, modernih” žena. Za večernje prilike, must have haljine su bile one koje je kreirala Madlen Vione, francuska kreatorka poznata po modelima krojenim “iz kosine”, tako da prate liniju tela i imaju raskošan pad. Satenske svečane haljine ukrašavane su perjem i perlicama.


Vaš komentar:

Ime:
e-mail:
Komentar:

Smajliji
:) :( Grin
Plez Smrc Cool
Zbun Stidljivko Zaljubljen
Aaa Cupavi Udri!
Yo Man! Mig Tegle
Lol Ljutko Bljak
Durisha Hvala Hvala!
 Boja fonta:  Veličina fonta:
Ponovi sledeću reč:     recida